E

Acad

All Panels, Workshops, and Luncheon Speeches

8:30 AM - 5:40 PM **CUNY Graduate Center, Concourse Level**

365 Fifth Ave., New York, NY 10016 (Entrance on Fifth Ave. between 34th and 35th St.)

Breakfast

8:15 - 9:00 AM **Concourse Lobby** 45 minutes

Welcome

9:00 - 9:15 AM **Proshansky Auditorium** 15 minutes

Jennifer J. Raab, President, Hunter College, City University of New York Pamela Silverblatt, Vice Chancellor, Labor Relations, City University of New York

Barbara Bowen, President, Professional Staff Congress, City University of New York

Sandi Cooper, Chair, University Faculty Senate, City University of New York

Richard Boris, Executive Director, National Center

Plenary. Overview: Financial Landscape of Public Higher Education

9:15 - 10:15 AM **Proshansky Auditorium** 45 minutes

Jane V. Wellman, Executive Director, National Association of System Heads (NASH), and Founding Director, Delta Project on Postsecondary Costs, Productivity & Accountability

Respondent: Angelo Armenti, President, California University of Pennsylvania Introduction: Marcia Keizs, President, York College, City University of New York

Break

P005

10:15 - 10:30 AM 15 minutes

Panel and Workshop

1 hour 15 minutes 10:30 - 11:45 AM

Strategies for Coping with Public Higher Education's Financial Landscape (Companion Panel to Opening Plenary)

1 hour 15 minutes **Proshansky Auditorium** 10:30 - 11:45 AM

Barbara Bowen, President, Professional Staff Congress, City University of New York

F. King Alexander, President, California State University, Long Beach

Moderator: Gail Brooks, Vice Chancellor, Human Resources, California State University system

Workshop: Freedom of Information Law CLE Credit

10:30 - 11:45 AM 1 hour 15 minutes **Room 9207**

Kathi Westcott, Senior Counsel, American Association of University Professors

Luncheon Food Service, Presentations, and Workshop

11:50 AM - 1:30 PM 1 hour 40 minutes **Concourse Lobby**

Luncheon Greetings

12:10 - 12:15 PM **Proshansky Auditorium 5 minutes**

Tim Lane, Managing Director, Institutional Relationships, TIAA-CREF

Larry Singer, Senior Vice President, Segal Company

Views from Our Community Roundtable: Senior Administrators Respond to the Crisis

12:15 - 1:00 PM **Proshansky Auditorium** 45 minutes

Joe Glover, Provost and Senior Vice President for Academic Affairs, University of Florida

Chuck Staben, Provost and Vice President for Academic Affairs, University of South Dakota

Linda Johnsrud, Executive Vice President for Academic Affairs and Provost, University of Hawaii System

Moderator: Susan Pearson, Associate Chancellor, University of Massachusetts, Amherst

Lunch Bridge to Breakout Sessions: Questions for Our Colleagues in These Times

1:00 - 1:30 PM 30 minutes **Proshansky Auditorium**

Susan Pearson, Associate Chancellor, University of Massachusetts, Amherst

Larry Gold, Director, AFT Higher Education, American Federation of Teachers

Workshop: Interest Based Bargaining CLE Credit (Begins at same time as 1st Proshansky Auditorium Session during the Luncheon)

1 hour 15 minutes

Ed Hartfield, Executive Director, The Hartfield Resolution Group

Robert Ufberg, Esq., Senior Partner, Ufberg Sileo, LLP

Break

1:30 - 1:45 PM 15 minutes

Concurrent Sessions. The Crisis in Public Higher Education: Impacts/Responses

1 hour 15 minutes 1:45 - 3:00 PM

I. Budget Issues

1 hour 15 minutes 1:45 - 3:00 PM **Room C201**

Tom Auxter, President, United Faculty of Florida/AFT/NEA

Paul Lingenfelter, President, State Higher Education Executive Officers (SHEEO) Matt Sapienza, Associate Vice Chancellor for Budget and Finance, City University of New York

Mark Smith, Higher Education Policy Analyst/NEA

Moderator: Craig P. Smith, Deputy Director, Higher Education, American Federation of Teachers

II. Legal Challenges to Collective Bargaining

1:45 - 3:00 PM **Room C203** 1 hour 15 minutes

David Jackson, President, Bowling Green State University Faculty Organization/AAUP, Ohio

Gary A. Hamilton, J.D., Special Assistant to the Provost and Vice President for Academic Affairs, Professor, Collins College, California State Polytechnic University, Pomona

Phil Hostak, Esq., Office of the General Counsel/NEA

Moderator: Jim Moran, Interim President, Edinboro University of Pennsylvania

III. Crisis Impact on Students, Families, Local Businesses

1 hour 15 minutes 1:45 - 3:00 PM **Room C198**

Steve Teixeira, Secretary, Academic Professionals of California, California State system

Ellie Sullivan, President, University Professionals of Illinois/AFT

Gary Dent, Vice Chancellor, Human Resources and Labor Relations, Pennsylvania State System of Higher Education

América Facundo, Professor, Internal Medicine Department, University of Puerto Rico, School of Medicine Lida Orta Anés, Professor and Coordinator Industrial Hygiene Program, University of Puerto Rico, Graduate School of Public Health

Moderator: Leo Welch, Trustee, Eastern Illinois University

IV. Best Practices to Avoid Crisis Impact on Diversity and Gender

1 hour 15 minutes 1:45 - 3:00 PM **Room C205**

Kimberly King, Delegate to the Council for Affirmative Action, California State University, Los Angeles, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU Lisa Ossian, Executive Board, NEA Thought & Action Review Panel, Des Moines Area Community College Higher Education Association/ISEA/NEA Martha Garcia, Grievance Officer, Imperial Valley College/CCA/CTA/NEA

Joel Martin, Vice Provost, Academic Personnel & Dean of the Faculty, University of Massachusetts, Amherst

Moderator: John Rose, Dean for Diversity, Hunter College, City University of New York

<u>Good</u>

U

V. Changing the Conversation: Fiscal Constraints—Responding to the Challenge?

1:45 - 3:00 PM **Room C197**

Bill Perry, President, Eastern Illinois University

Robert L. Miller, General Counsel, Eastern Illinois University Frances Cortez Funk, President, Kutztown University State College University Professional Organization

Evelyn Nazario, Assistant Vice Chancellor, Human Resources Management, California State University system

Panelist and Moderator: Len Zinnanti, Chief Operating Officer, Hunter College, City University of New York

VI. Workshop: Negotiations 101 CLE Credit

1:45 - 3:00 PM

Room 9207

1 hour 15 minutes

1 hour 15 minutes

Joe Ambash, Esq., Fisher & Phillips

Alan Shapiro, Esq., Sandulli Grace, P.C.

Howard Parish, Arbitrator Mediator, New Jersey Public Employment Relations Commission Panel of Arbitrators, New Jersey State Board of Mediation, American Arbitration Association Panel of Arbitrators

Break

3:00 - 3:15 PM

15 minutes

Concurrent Sessions. The Crisis in Public Higher Education: Impacts/Responses II

3:15 - 4:30 PM

1 hour 15 minutes

I. Collective Bargaining. The Crisis: Impact on Retirement, Tenure, **Faculty Mobility and Health Care**

3:15 - 4:30 PM

Room C205

1 hour 15 minutes

Peter Schmidt, Senior Writer, The Chronicle of Higher Education

Debbie Bell, Executive Director, Professional Staff Congress, City University of New York

Tim Lane, Managing Director, Institutional Relationships, TIAA-CREF

Larry Singer, Senior Vice President, Segal Company

Moderator: Karen Stubaus, Associate Vice President, Academic Affairs, Rutgers University, State University of New Jersey

II. The Nexus between Budget Conditions and Collective Bargaining Realities: What We Disagree and Agree Upon

3:15 - 4:30 PM

Room C198

1 hour 15 minutes

Howard Bunsis, AAUP, Eastern Michigan University Patrick Lenz, Vice President Budget, University of California

Moderator: Larry Gold, Director, AFT Higher Education, American Federation of Teachers

III. Digital Instruction and Rights: Impact on Collective Bargaining Agreements and Contract Language

3:15 - 4:30 PM

Room C197

1 hour 15 minutes

Cynthia Eaton, Associate Professor, English, Suffolk County Community College/NYSUT/AFT/NEA

Diane White, Past President, Solano College Faculty Association, CCA/CTA/NEA

Kathi Westcott, Acting Senior Counsel, American Association of University Professors

Mark Farley, Managing Consultant, InvOv8 Inc.

Jim Castagnera, Associate Provost and Associate Counsel, Academic Affairs, Rider University

Moderator: Jeff Frumkin, Associate Vice Provost and Senior Director, Academic Human Resources, University of Michigan

IV. Contingent Faculty: One System's Response

3:15 - 4:30 PM

Room C201

1 hour 15 minutes

Ken Mash, APSCUF Vice President, Professor, East Stroudsburg University

Jim Moran, Interim President, Edinboro University of Pennsylvania

Moderator: Cindy Oliver, President, Federation of Post-Secondary Educators, Vancouver, Canada

V. Faculty Entrepreneurship: Funding Source?

3:15 - 4:30 PM

Room C203

1 hour 15 minutes

Gillian Small, Vice Chancellor for Research, City University of New York Gary Rhoades, former General Secretary, AAUP, Professor, Higher Education, University of Arizona

Deborah Williams, J.D., Vice-President, Johnson County Community College Faculty Association, Kansas NEA

Ira Blake, Senior Vice President and Provost, Bloomsburg University of Pennsylvania

Moderator: Steve Greatorex, Business Manager, Connecticut State University-AAUP

VI. Workshop: Negotiations 102 CLE Credit

3:15 - 4:30 PM

Room 9207

1 hour 15 minutes

Stuart Davidson, Esq., Williams & Davidson

Amy Rosenberger, Esq., Willig, Williams & Davidson

Nicholas Anastasopoulos, Esq., Mirick O'Connell LLP

Michael T. Loconto, Associate Director of Labor Relations, Harvard University

Concurrent Sessions. The Crisis in Public Higher Education: Impacts/Responses III

4:30 - 5:40 PM

1 hour 10 minutes

I. Collective Bargaining Contracts with Performance Metrics

4:30 - 5:40 PM

Room C201

1 hour 10 minutes

Eric Mintz, Chief Negotiator, Kent State University/AAUP

Mike Cheung, Chief Negotiator, University of Akron/AAUP Mike Sherman, Provost, University of Akron

Sue Averill, Associate Provost for Faculty Affairs, Kent State University

II. Views from Our Constituents: Union Coalition Building

4:30 - 5:40 PM

Room C198

1 hour 10 minutes

Lillian Taiz, President, California Faculty Association

Steve Hicks, President, APSCUF

Gary Rhoades, former General Secretary, AAUP; Professor, Higher Education, University of Arizona

III. Higher Education for Profit

4:30 - 5:40 PM

Room C203

1 hour 10 minutes

Craig P. Smith, Deputy Director, Higher Education, American Federation of Teachers Gail Brooks, Vice Chancellor, Human Resources, California State University system

Kimberly Sullivan, Clark College, NEA Higher Education Emerging Leaders Academy Moderator: Jim Rice, President, National Council for Higher Education/NEA

IV. Union Coalition Bargaining: Faculty, Staff, Librarians, Contingent

4:30 - 5:40 PM

Room C205

1 hour 10 minutes

Jim Weir, Board of Directors, Community College Association/CTA

Cindy Oliver, President, Federation of Post-Secondary Educators, Vancouver, Canada Eileen Landy, Statewide Secretary, United University Professions/NYSUT/AFT/NEA, State University of New York

Adrienne Eaton, President, Rutgers University, AAUP/AFT

Trace Laux, President, FT-NTT Unit/AAUP, Kent State University

Panelist and Moderator: Richard Nettell, UHPA Executive Committee, Chair, Legislative and Political Action Committee, UHPA/NEA, University of Hawaii, Manoa

Reception

6:00 - 7:00 PM

Affinia Dumont Hotel

Hospitality Suite

All Panels, Workshops, and Luncheon Speeches

8:30 AM - 1:30 PM **CUNY Graduate Center Concourse Level** 365 Fifth Avenue, New York, NY 10016

(Entrance on Fifth Avenue between 34th and 35th Streets)

45 minutes

1 hour 15 minutes

Breakfast

45 minutes 8:15 - 9:00 AM **Concourse Lobby**

Panels and Workshop

9:00 AM - 9:45 AM 45 minutes 1 hour 15 minutes 9:00 AM - 10:15 AM 45 minutes 10:00 AM - 10:45 AM

Proshansky Auditorium

50 Year Retrospective: The Past and The Future

9:00 - 9:45 AM

Ernst Benjamin, AAUP

Daniel Julius, Vice President, Academic Affairs, University of Alaska system Panelist and Moderator: Doug Lederman, Editor, Inside Higher Ed

Break

000

4

<u>...</u>

Publ

9:45 - 10:00 AM 15 minutes

Workshop: Negotiations 103 CLE Credit

(Begins at same time as 1st Proshansky Auditorium Session)

1 hour 15 minutes 9:00 - 10:15 AM **Room 9207**

Carl Levine, Esq., Levy Ratner, P.C.

Perspectives: Challenges to Collective Bargaining in Ohio, Wisconsin,

and Michigan

Proshansky Auditorium 45 minutes 10:00 - 10:45 AM

Rudy Fichtenbaum, Professor, Economics, Wright State University

Jeff Frumkin, Assistant Provost and Senior Director, Academic Human Resources, University of Michigan

Bill Johnson, Senior Director, Labor Relations and Policy Development, University of Cincinnati

Sara Kilpatrick, Executive Director, Ohio Conference AAUP

Bryan Kennedy, President, AFT Wisconsin

Joe McCartin, Associate Professor, History, Georgetown University

Dan Clawson, former President, Massachusetts Society of Professors/MTA/NEA; Professor, Sociology, University of Massachusetts, Amherst

Moderator: Pamela Silverblatt, Vice Chancellor, Labor Relations, CUNY

Break

15 minutes 10:45 - 11:00 AM

Concurrent Sessions: General Concerns

1 hour 15 minutes 11:00 - 12:15 AM

I. Legal Issues in Higher Education: Annual Review of Decisions,

Cases CLE Credit

11:00 AM- 12:15 PM

1 hour 15 minutes **Proshansky Auditorium** 11:00 AM- 12:15 PM

Nicholas DiGiovanni, Esq., Morgan, Brown & Joy

Kathi Westcott, Senior Counsel, American Association of University Professors

Frederick Schaffer, Esq., Vice Chancellor, Legal Affairs, City University of New York

II. Where is the Research? Does Data Drive our Decisions?

Steve Katsinas, Director, Education Policy Center, University of Alabama

Marty Finkelstein, Professor, Higher Education, College of Education, Seton Hall University

Moderator: Jeff Cross, Associate Vice President, Academic Affairs, Eastern Illinois University

Room C201

III. What Case Can Public Higher Education Make that Will Resonate with Politicians?

11:00 AM- 12:15 PM **Room C198** 1 hour 15 minutes

Donna Cooper, Senior Fellow, Economic Policy, Center for American Progress

Carl Friedlander, President, CFT Community College Council/AFT

John Fincher, Regional Director, Community College Association/CTA/NEA

Hon. Malcolm Smith, New York State Senator

Hank Sheinkopf, Political Consultant, Sheinkopf Communications

IV. The Collective Bargaining Landscape for Contingent Faculty

11:00 AM - 12:15 PM 1 hour 15 minutes **Room C203**

Alyssa Picard, Organizing Director, AFT Michigan

Margaret Merryfield, Senior Director, Academic Human Resources, California State University system

Joe Berry, Labor Researcher, Labor Education Specialist, Author

Robert Zazzali, Vice President for Employee and Labor Relations, Rowan University

Howard Parish, Arbitrator Mediator, New Jersey Public Employment Relations Commission Panel of Arbitrators, New Jersey State Board of Mediation, American Arbitration Association Panel of Arbitrators

Moderator: Jacquelyn Lloyd, Contract Administrator, Graduate Employee Union, Michigan State University

Luncheon Food Service

Concourse Lobby 30 minutes 12:15 - 12:45 PM

Publication Report. Journal of Collective Bargaining in the Academy: **Announcement Volume II**

15 minutes **Proshansky Auditorium** 12:30 - 12:45 PM

Jeff Cross, Associate Vice President, Academic Affairs, Eastern Illinois University, co-editor Steve Hicks, President, APSCUF, co-editor

Lunch: What is Private/Public? Yeshiva Revisited

45 minutes 12:45 - 1:30 PM **Proshansky Auditorium**

Lafe Solomon, Acting General Counsel, NLRB

Moderator: Mike Mauer, Esq., Senior Labor Advisor, American Association of University Professors