IONDAY	8:15 AM - 5:15 PM	CUNY Graduate Center, Conc				
4/8/13		365 Fifth Ave., New York, NY 10016 (Entrance on Fifth Ave. between 34th and 35th St.)				
	Breakfast					
	8:15 - 9:00 AM	<b>Concourse Lobby</b>	45 minutes			
	Welcome					
	9:00 - 9:15 AM	Proshansky Auditorium	15 minutes			
Time	Jennifer J. Raab, President, Hunter College, City University of New York Pamela Silverblatt, Vice Chancellor, Labor Relations, City University of New York Barbara Bowen, President, Professional Staff Congress, City University of New York Terrence Martell, Chair, University Faculty Senate, City University of New York Richard Boris, Executive Director, National Center					
	Recognition of Southwestern Illinois College as the First Collective Bargaining Unit					
	Plenary: The Kaiser F					
	<b>9:15 - 10:30 AM</b> Adrienne Eaton, <i>AAUP-AFT Rutgers</i>	Proshansky Auditorium	1 hour 15 minutes			
orrowed <sup>-</sup>	John August, Executive Director, Coalition of Kaiser Permanente Unions Charles Columbus, Senior Vice President and Chief Human Resources Officer, Kaiser Foundation Health Plan and Kaiser Foundation Hospita Angela Hewett, Director of Organizing and Services, AAUP, Moderator Break					
	10:30 - 10:45 AM		15 minutes			
			15 milluces			
Bor	Concurrent Sessions					
	New Technology and Higher Education Overview					
	<b>10:45 - 11:15 AM</b> Individual Presenter: <i>Kenneth C. Green</i>	<b>Room C201-202</b> a, Director, Campus Computing Project	30 minutes			
	Massive Open Online Courses (MOOCs) and Other Digital Initiatives					
	11:15 AM - 12:30 PM	Room C201-202	1 hour 15 minutes			
al Confe ed Money	Ellen Junn, Provost and Vice President for Academic Affairs, San Jose State University Jason Jones, Vice Chair, AAUP-CBC, Central Connecticut State University Teresa Lucas, President, United Faculty of Florida - FIU, Florida International University, Miami, Florida Susan Pearson, Associate Chancellor, University of Massachusetts, Amherst, Panelist and Moderator Kenneth C. Green, Director, Campus Computing Project, Commentator/Specialist					
	The Affordable Care Act: What are Campuses Doing to Prepare? Consequences for Collective Bargaining Agreements					
	10:45 AM - 12:15 PM	Room C198	1 hour 30 minutes			
Nationa Borrowe	Carol Malone, Senior Health Care Specialist, Collective Bargaining and Member Advocacy, NEA Jeff Frumkin, Associate Vice Provost and Senior Director, Academic Human Resources, University of Michigan Amy Clary, Research Associate, AFT Pamela Silverblatt, Vice Chancellor, Labor Relations, CUNY, Moderator					
	Post-Confrontational Collective Bargaining Models Successful Negotiations: Successful Contracts - Facilitators Useful?					
	10:45 AM - 12:15 PM	Room C205	1 hour 30 minutes			
	Conrad Bowling, Commissioner, Federa	l Mediation and Conciliation Service	. HVAL VV IIIIIUUU			
		ration, Michigan Technological University				
Annua Context:		ity Faculty Union (UPI) Bargaining Team Membe Academic Affairs, Eastern Illinois University, Pane				
	Tenure					
	10:45 AM - 12:15 PM	Room C197	1 hour 30 minutes			
	Ron Vogel, Associate Vice Chancellor, A Rudy Fichtenbaum, President, America	Cademic Affairs, California State University				

Rudy Fichtenbaum, President, American Association of University Professors June Speakman, Past President, Roger Williams University Faculty Association/NEA-Rhode Island/NEA Len Zinnanti, Chief Operating Officer, Hunter College, City University of New York, Moderator **Workshop: Bargaining Basics (CLE Credit)** 10:45 AM - 12:15 PM 9th Floor, Room 9206-9207 **1 hour 30 minutes** Deborah Williams, Esq., Johnson Community College, Overland Park, Kansas Robert Ufberg, Esq., Ufberg Sileo, LLP, Scranton, Pennsylvania **Lunch Food Service Concourse Lobby** 12:15 - 1:00 PM **45 minutes Recognition of Richard Boris' Service to the Collective Bargaining Community** 12:30 - 12:45 PM **Concourse Lobby 15 minutes Announcement: Journal of Collective Bargaining in the Academy** 12:45 - 1:00 PM **15 minutes Concourse Lobby** 

Jeff Cross, Associate Vice President for Academic Affairs, Eastern Illinois University, co-editor Steve Hicks, President, APSCUF, co-editor

# MONDAY 4/8/13

# 1:00 - 1:45 PM

**Town Hall: Question and Answer, State of Our Community Concourse Lobby** 

45 minutes

Bill Perry, President, Eastern Illinois University Barbara Bowen, President, Professional Staff Congress, CUNY

# **Concurrent Sessions**

# **Rising Tuition and Diminishing State Funding Overview**

## 1:45 - 2:15 PM

## **Room C201-202**

**30 minutes** 

Individual Presenter: Rita Kirshstein, Director, Delta Cost Project

### What is Driving Tuition Higher? Tuition and Budgets and Collective Bargaining **1 hour 15 minutes** 2:15 - 3:30 PM **Room C201-202**

Howard Bunsis, National Secretary, AAUP, Eastern Michigan University Raymond Haines, Jr., Assistant Vice Chancellor for Employee Relations, State University of New York Benjamin F. Quillian, Executive Vice Chancellor Business and Finance, California State University System Steve Hicks, President, APSCUF, Moderator Rita Kirshstein, Director, Delta Cost Project, Commentator/Specialist

# New Technology Challenges in Higher Education

## 1:45 - 3:30 PM

# **Room C197**

Eduardo Ochoa, Interim President, CSU, Monterey Bay; former Assistant Secretary for Postsecondary Education, Washington, D.C. Martin Kich, President, Wright State University AAUP, Member of AAUP-CBC Executive Committee Michael W. Klein, Executive Director/CEO, New Jersey Association of State Colleges and Universities George Otte, University Director of Academic Technology, City University of New York Cathy Boudreau, Vice President, National Council for Higher Education/NEA, Moderator Kenneth C. Green, Director, Campus Computing Project, Commentator/Specialist

# Challenges for Adjuncts who Negotiate Contracts

## 1:45 - 3:15 PM

Kimberly Sullivan, President, Clark College Association of Higher Education/NEA, Clark College Joe Rizzo, Grievance Officer, Dept. of Continuing Education, Massachusetts Community College Council/MTA/NEA Curtis Keyes, Jr., Membership Chair, City Colleges of Chicago Labor Organizing Committee, City Colleges of Chicago, IEA/NEA Judy Hain, Vice President for Human Resources, Montclair State University Jim Moran, Vice Chancellor for Academic and Student Affairs, Pennsylvania State System of Higher Education, Moderator

# Inside Higher Ed Survey: HR Administrators' Views

# (including attitudes towards faculty unions)

Karen Stubaus, Vice President for Academic Affairs and Administration, Rutgers University, State University of New Jersey Robert Zazzali, Vice President for Employee and Labor Relations, Rowan University, Moderator Rita Kirshstein, Director, Delta Cost Project, Commentator/Specialist

<u>Borrowed Money, Borrowed</u> **Oth Annual National Conference:** Context:

**Room C205** 

1:45 - 3:15 PM	Room C198	1 hour 30 minutes			
Scott Jaschik, editor, Inside Higher Tom Auxter President United Fac	r Ed culty of Florida/FEA/AFT/NEA, Introduction				
Workshop: Interest					
<b>1:45 - 3:15 PM</b> Tim Fitzgerald, <i>Education Consult</i>	9th Floor, Room 9206-9207	1 hour 30 minutes			
Break					
3:15 - 3:30 PM		15 minutes			
<b>Concurrent Session</b>	ns				
<b>Quasi-privatization</b>	of Public Universities:				
Are We Inching	g towards Charter Universities?	2			
3:30 - 5:15 PM	Room C201-202	1 hour 45 minutes			
Sara Kilpatrick, Executive Director	r, Ohio Conference AAUP				
	ellow in Public Policy and Higher Education, Center for S	Studies in Higher Education,			
University of California, Be					
Patrick McLaughlin, Chair, Higher Education Advisory Council, Ohio Education Association/NEA					

**1 hour 30 minutes** 

**1 hour 45 minutes** 

### 3:30 - 5:00 PM

### **Room C198**

### 1 hour 30 minutes

Joe Rizzo, Grievance Officer, Dept. of Continuing Education, Massachusetts Community College Council/MTA/NEA Gary Dent, Vice Chancellor for Human Resources and Labor Relations, Pennsylvania State System of Higher Education Horacio Sosa, Dean, College of Graduate and Continuing Education, Rowan University Ken Mash, Vice President, APSCUF, Panelist and Moderator

# **Post-Confrontational Stage: Changing Internal Dialogue and**

**External Perception** 

## 3:30 - 5:00 PM

## **Room C197**

## 1 hour 30 minutes

Bill Perry, President, Eastern Illinois University

Brian Fijal, former Associate Vice-President Administration, The University of Manitoba; consultant, College and University

**Professional Association** 

Morteza Daneshdoost, Past President and negotiator, Southern Illinois University Faculty Association/IEA/NEA Cindy Oliver, President, Federation of Post-Secondary Educators of British Columbia, Panelist and Moderator

# Annual Panel: The Year in Higher Education

## 3:30 - 5:00 PM

## **Room C205**

## 1 hour 30 minutes

Royce Engstrom, President, University of Montana

Daniel Julius, Executive Director, SUNY Levin Institute, and Visiting Scholar, Center for Studies in Higher Education, UC Berkeley, Panel Organizer

## Reception 5:30 - 6:30 PM

## Affinia Dumont Hotel

# **Hospitality Suite**

# All Panels, Workshops

9:00 AM - 1:45 PM

## CUNY Graduate Center Concourse Level 365 Fifth Avenue, New York, NY 10016 (Entrance on Fifth Ave. between 34th and 35th Streets)

# **Concurrent Sessions**

Accountability, Metrics, Accreditation and Collective Bargaining Overview

9:00 - 9:30 AM

**Room C201-202** 

**30 minutes** 

Individual Presenter: Judith Eaton, President, Council for Higher Education Accreditation

# Performance Metrics, Assessment as Components of Collective Bargaining Agreements

9:30 - 10:45 AM

## **Room C201-202**

**1 hour 15 minutes** 

Jim Moran, Vice Chancellor for Academic and Student Affairs, Pennsylvania State System of Higher Education Carl Friedlander, President, California Federation of Teachers Community College Council/AFT Linda Rouillard, University of Toledo, Member, Council, AAUP

Gail Brooks, Vice Chancellor, Human Resources, California State University system, Moderator Judith Eaton, President, Council for Higher Education Accreditation, Commentator/Specialist

# Rising Tuition and Diminishing State Funding: Impact on Diversity, Gender, and LGBT

## 9:00- 10:45 AM

## Room C205

1 hour 45 minutes

Kimberly King, Delegate, Council for Affirmative Action, CSU, L.A., CFA/AAUP/CTA/NEA/SEIU Johanna Velez-Yelin, Assistant Vice President Equity and Diversity/Chief Equity Compliance Officer, Rowan University Derryn Moten, Chair, AFT Diversity Committee Amy Gilday, Assistant Counsel & Deputy Labor Designee, Hunter College, CUNY, Moderator

Rita Kirshstein, Director, Delta Cost Project, Commentator/Specialist

# **Alliances, Trustees, and Presidents**

9:00 - 10:30 AM

Room C197

**1 hour 30 minutes** 

Leo Welch, Trustee, Eastern Illinois University

Gail Carberry, President, Quinsigamond Community College Vincent Devlahovich, President, College of the Canyons Faculty Association/CTA/NEA, Santa Clarita, California Gary Rhoades, former General Secretary, AAUP; Professor, Higher Education, University of Arizona, Panelist and Moderator

Labor and Employment Relations Association: Adjunct/Part-Time Faculty Unions in Private Higher Education & Graduate Student Organizing following the NLRB's Decision in the NYU Case (CLE Credit Panel)

## 9:00- 10:30 AM

**Room C198** 

1 hour 30 minutes

Susan B. Kaplan, Esq., Senior Counsel, Office of the Senior Vice President and General Counsel, The George Washington University Joseph W. Ambash, Esq., Regional Managing Partner, Fisher & Phillips LLP, Boston Amy Rosenberger, Esq., Willig, Williams & Davidson Shaun Richman, Deputy Director, Organization & Field Services, American Federation of Teachers

Michael T. Loconto, Esq., Associate Director of Labor & Employee Relations, Harvard University, Office of Human Resources, Moderator

# **Workshop: Addressing the Heart of a Grievance**

9:00 - 10:30 AM

9th Floor, Room 9206-9207

1 hour 30 minutes

Jacquelyn Lloyd, Bargaining Chair, Michigan State University, Graduate Employees Union/AFT Howard Parish, New Jersey State Board of Mediation, American Arbitration Association Panel of Arbitrators

# **Break**

10:30 - 10:45 AM

# **Concurrent Sessions**

Collaboration and Creativity: Building Relationships and Exploring Innovative Approaches in Response to Accountability Challenges

# 10:45 AM - 12:30 PM

# Room C201-202

1 hour 45 minutes

15 minutes

TUESDAY

4/9/13

Perry Buckley, President, Cook County College Teachers Union/AFT Angela Latham, Associate Provost, Associate Vice President of Academic Affairs; Professor, Communication Studies, Governors State University Elizabeth Ruiz, Associate Professor, Governors State University, Chapter President, UPI Local 4100

Samuel A. Strafaci, Director, Labor and Employee Relations, California State University, Irvine, Panelist and Moderator Judith Eaton, President, Council for Higher Education Accreditation, Commentator/Specialist

<b>10:45 AM - 1</b> Tim Lane, <i>Manaş</i> Larry Singer, <i>Sen</i>	<b>2:15 PM</b> ging Director, Instituti ior Vice President, SE	s: Healthcare, Pensions Room C205 onal Relationships, TIAA-CREF GALISIBSON lations and Policy Development, University of Cincin	<b>1 hour 30 minutes</b>		
_	Perspectives on Improving the Working Conditions for Non-tenure Track (NTT) Faculty				
Peter Schmidt, <i>S</i> Maria Maisto, <i>Ad</i>	Director, Delphi Projec enior Writer, The Chro	<b>Room C198</b> ct; Associate Professor, Rossier School of Education, nicle of Higher Education ahoga C.C.; President, New Faculty Majority (NFM) culty Association			
Faculty U	Faculty Unions in the Private Sector: Retrospective and Prospective Views				
<b>10:45 AM - 1</b> Abigail Byman, <i>I</i> Arthur Telegen, <i>I</i>	<b>2:15 PM</b> Esq., President, Higher Esq., Seyfarth Shaw Ll	<b>Room C197</b> • Education Legal Solutions, Inc.	1 hour 30 minutes		
	Annual Panel: Legal Issues in Higher Education, Review of Cases, Decisions (CLE Credit Panel)				
Aaron Nisenson,	, Esq., Morgan, Brown Esq., Senior Legal Co		<b>1 hour 30 minutes</b> <i>INY, Moderator</i>		
Workshop	Workshop: Can't We All Just Get Along?				
10:45 AM - 1	2:15 PM	<b>9th Floor, Room 9206-9207</b> Decialist, NEA Center for Organizing	1 hour 30 minutes		
Lunch Fo	od Service				
12:15 - 1:00 Greetings		Concourse Lobby	45 minutes		
<b>12:45 - 1:00</b> Tim Lane, <i>Manaş</i>	РМ	<b>Concourse Lobby</b> onal Relationships, TIAA-CREF EGALISIBSON	15 minutes		
<b>Town Hal</b>	Town Hall: Question and Answer, State of Our Community				
<b>1:00 - 1:45 P</b> Jerry Posman, <i>Vi</i>	<b>M</b> ce President of Financ	<b>Concourse Lobby</b> we and Administration, City College, CUNY an Association of University Professors	45 minutes		

TU 4