8:30 AM - 6:00 PM	Baruch College, Ve	rtical Campus			
		55 Lexington Avenue, New York, NY 10010			
	(Entrance on corner of 24th Street and Lexington Avenue)				
Breakfast					
8:30 - 9:00 AM	Room 14-220	30 minutes			
Welcome					
9:00 - 9:30 AM	Room 14-220	30 minutes			
Jennifer J. Raab, President,	Hunter College, City Univer.	sity of New York			
Manfred Philipp, Chair, Un	iversity Faculty Senate, Trust	ee, City University of New York			
Pamela Silverblatt, Vice Ch	ancellor, Labor Relations, Cit	y University of New York			
Barbara Bowen, <i>President</i> ,	Professional Staff Congress, (City University of New York			
		City University of New York			
Larry Singer, Senior Vice Pa	resident, SEGAL Company	City University of New York			
Larry Singer, Senior Vice Pa Richard Boris, Executive D	resident, SEGAL Company irector, National Center	City University of New York			
Larry Singer, Senior Vice Pr Richard Boris, Executive D	resident, SEGAL Company irector, National Center	City University of New York			
Larry Singer, Senior Vice Particular Singer, Senior Vice Particular Senior Vice Particular Senior District Particular Senior District Senior S	resident, SEGAL Company irector, National Center	City University of New York 5 hours 30 minutes			
Larry Singer, <i>Senior Vice Pr</i> Richard Boris, <i>Executive D</i> Plenary Sessi 9:30 AM - 3:00 PM	resident, SEGAL Company irector, National Center ONS				
Larry Singer, <i>Senior Vice Pr</i> Richard Boris, <i>Executive D</i> Plenary Sessi 9:30 AM - 3:00 PM	resident, SEGAL Company irector, National Center ONS				
Larry Singer, <i>Senior Vice Pr</i> Richard Boris, <i>Executive D</i> Plenary Sessi 9:30 AM - 3:00 PM Opening Addr	resident, SEGAL Company irector, National Center ONS CSS				
Larry Singer, <i>Senior Vice Pr</i> Richard Boris, <i>Executive D</i> Plenary Sessi 9:30 AM - 3:00 PM Opening Addr 9:30 - 10:15 AM	resident, SEGAL Company irector, National Center ONS ess Room 14-220	5 hours 30 minutes 45 minutes			
Larry Singer, <i>Senior Vice Pr</i> Richard Boris, <i>Executive D</i> Plenary Sessi 9:30 AM - 3:00 PM Opening Addr 9:30 - 10:15 AM Wilma Liebman, <i>Chairman</i>	resident, SEGAL Company irector, National Center ONS CONS Room 14-220 , National Labor Relations B	5 hours 30 minutes 45 minutes oard			
Larry Singer, <i>Senior Vice Pr</i> Richard Boris, <i>Executive D</i> Plenary Sessi 9:30 AM - 3:00 PM Opening Addr 9:30 - 10:15 AM Wilma Liebman, <i>Chairman</i>	resident, SEGAL Company irector, National Center ONS BOOM 14-220 , National Labor Relations B epartment of Organizing & So	5 hours 30 minutes 45 minutes			
Larry Singer, <i>Senior Vice Pr</i> Richard Boris, <i>Executive D</i> Plenary Sessi 9:30 AM - 3:00 PM Opening Addr 9:30 - 10:15 AM Wilma Liebman, <i>Chairman</i> Michael Mauer, <i>Director, D</i>	resident, SEGAL Company irector, National Center ONS BOOM 14-220 , National Labor Relations B epartment of Organizing & So	5 hours 30 minutes 45 minutes oard			

MO

b

Bridge Panel to Opening Address (Below)

The Legal Framework of Labor Law: Change, Continuity, and the Public Good

10:30 AM - 12:00 PM Room 14-220

1 hour 30 minutes

Jim Castagnera, Associate Provost/Associate Counsel, Rider University

Michael Mottola, Assistant Vice Chancellor, Labor Relations, Pennsylvania State System of Higher Education

James Turk, Executive Director, Canadian Association of University Teachers

Phil Kugler, Director, Organization and Membership Services, American Federation of Teachers

Michael Mauer, Director, Department of Organizing & Services, American Association of University Professors,

Moderator

Food Service Begins

12:00 PM

Room 14-220

Launch: Journal of Collective Bargaining in the Academy Status Report: Directory of Faculty Contracts and Bargaining Agents

12:10 - 12:20 PMRoom 14-22010 minutes

CBA, William Scheuerman, President, National Labor College, co-editor

CBA, Jeffrey Cross, Associate Vice President, Academic Affairs, Eastern Illinois University, co-editor

Directory, Joe Berry, Visiting Labor Education Specialist, Labor Education Program, School of Labor and Employment Relations,

University of Illinois

Directory, Michelle Savarese, Administrator, National Center

Luncheon Address.

Why Don't Universities Get Their Fair Share?

12:20 - 1:10 PM

Room 14-220

50 minutes

Dean Baker, Co-Director, Center for Economic and Policy Research Valerie Wilk, Organizational Specialist, Office of Higher Education, National Education Association, Moderator

Break

1:10 - 1:20 PM

10 minutes

Bridge Panel to Luncheon Speech (Below)

Round Table: Advocacy for Higher Education. How Can We Make a Compelling National Case?

1:20 - 2:50 PMRoom 14-2201 hour 30 minutesJay Hershenson, Senior Vice Chancellor for University Relations and Secretary of the Board of Trustees, City
University of New YorkLarry Gold, Director, AFT Higher Education, American Federation of Teachers
Gary Rhoades, General Secretary, American Association of University ProfessorsTerry Hartle, Senior Vice President, American Council on Education, Office of Government and Public Affairs
Scott Jaschik, Editor, Inside Higher EdValerie Wilk, Organizational Specialist, Office of Higher Education, National Education Association, Moderator

Break 2:50 - 3:00 PM

10 minutes

arga

ective

and

Л

Concurrent Sessions

3:00 - 4:30 PM

1 hour 30 minutes

California: Our Future? California State, University of California

3:00 - 4:30 PMRoom 14-2201 hour 30 minutesMillie Garcia, President, California State University, Dominguez HillsPatrick Lenz, Vice President for Budget, University of California systemSteve Teixeira, Secretary, Academic Professionals of CaliforniaBob Samuels, President, University Council/AFT, University of CaliforniaJohn Halcon, Professor, College of Education, California State University, San Marcos, Secretary,
California Faculty Association/CTA/NEA/AAUP/SEIU

Gail Brooks, Vice Chancellor, Human Resources, California State University system, Moderator

Workshop: Advocacy at the State Level

3:00 - 4:30 PM

Room 14-270

1 hour 30 minutes

Elsa Nuñez, President, Eastern Connecticut State University David Walsh, President, Connecticut State University/AAUP Tom Auxter, President, United Faculty of Florida/FEA/AFT/NEA Barbara Bowen, President, Professional Staff Congress, City University of New York Theresa Montano, President, California Faculty Association chapter, California State University-Northridge, NEA Board of Directors

Workshop: Arbitration 101

3:00 - 4:30 PM	Room 14-269	1 hour 30 minutes				
Howard Parish, Arbitrator Mediator, New Jersey Public Employment Relations Commission						
Rene Castro, Senior Director, Academic Employee Relations, California State University, Long Beach						
			•			

Workshop: Communications at the Table-and off

3:00 - 4:30 PM

Room 14-280

1 hour 30 minutes

Ed Hartfield, *Executive Director, National Center for Dispute Settlement* Ellen Schuler-Mauk, *President, Suffolk County Community College/AFT*

Break4:30 - 4:40 PM10 minutesConcurrent Sessions4:40 - 6:00 PM1 hour 20 minutesCalifornia: Our Future? Community College System4:40 - 6:00 PMRom 14-2204:40 - 6:00 PMRom 14-2201 hour 20 minutesRon Norton-Reel, President, California Community College Association/CTA/NEAJohn Nixon, President, Mount San Antonio CollegeCarl Friedlander, Community College Council President, CFT/AFTThomas M. Fallo, President, El Camino CollegeGail Brooks, Vice Chancellor, Human Resources, California State University system, Moderator

Post-Docs and Collective Bargaining: Issues and Trends

4:40 - 6:00 PM

Room 14-280

1 hour 20 minutes

Gayle Saxton, Interim Director, Labor Relations, University of California, Office of the President Shaun Richman, National Representative, American Federation of Teachers

Workshop: Arbitration 102

4:40 - 6:00 PM

Room 14-269

1 hour 20 minutes

Joe Ambash, Attorney, Greenberg Traurig Alan Shapiro, Attorney, Sandulli Grace

Reception

6:15 - 7:30 PM Affinia Dumont Hotel Hospitality Suite Co-sponsors: Harvard University Office of Labor Relations Georgetown University Rutgers Council of AAUP Chapters, AAUP-AFT The Scheinman Institute on Conflict Resolution, Cornell University

Reinvestment in Higher

SDAY 8:30 AM - 3:00	anels, Workshops, and Luncheon Speeches A - 3:00 PM Baruch College, Vertical Campus				
	\mathbf{C}	55 Lexington Avenue, New York, NY 10010			
	(Entrance on corner	of 24th Street and Lexington Avenue)			
Breakfas					
8:30 - 9:00 AM	Room 14-220	30 minutes			
8:30 - 9:00 AM Concurre 9:00 - 10:30 AN	nt Sessions				
9:00 - 10:30 AN		1 hour 30 minutes			
The Effect	t of State Budgets	s on Labor Relations between Contracts			
9:00 - 10:30 AN	Room 14-220	1 hour 30 minutes			
Angelo Armenti, J Greg Mulcahy, Pre Century Comm Frank DeStefano, Steve Hicks, State Faculties, Pan	, President, California University of ident, Minnesota State College Facu unity and Technical College, Minnes President, State College and Universit President, Lock Haven University/Ass list and Moderator	ulty, Education Minnesota/AFT/NEA,			
9:00 - 10:30 AN	Room 14-270	1 hour 30 minutes			
Catherine Boudrea	rger, Vice President, Academic Affair nt, United University Professions/NY 1, Vice President, National Council f	for Higher Education/NEA			
	usiness Manager, Connecticut State U Budget Crisis on	Diversity, AAUP, Moderator Diversity and Collective Bargaining			

0 6 \mathbf{P} (\mathbf{p}) 1

9:00 - 10:30 AM **Room 14-280**

1 hour 30 minutes

Lori Trofemuk, Office of Labor Relations, University of California, San Diego Cecil Canton, Associate Vice President, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU, Council for Affirmative Action

Kimberly King, Associate Professor, Psychology, California State University, Los Angeles, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU, Delegate to the Council for Affirmative Action, Moderator

Graduate Student Unionization

9:00 - 10:30 AM

Room 14-285

1 hour 30 minutes

Ed Mitchell, Executive Director, United Faculty of Florida/FEA/AFT/NEA Susan L. Caulfield, Professor of Sociology and Director of Academic Collective Bargaining,

Office of the Provost, Western Michigan University

Susannah C. Miller, Director, Faculty Relations, Human Resources/Office of the Dean of the Faculties,

Florida State University, Panelist and Moderator

Workshop: Negotiations 101

1 hour 30 minutes 9:00 - 10:30 AM **Room 14-269** Tony Wildman, New York State United Teachers

Break

Dican			
10:30 - 10:40 AM		10 minutes	
Concurrent Se	essions		
10:40 AM - 12:10 PM		1 hour 30 minutes	
Year in Highe	r Education (Ar	nnual Panel)	
10:40 AM - 12:10 PM	Room 14-220	1 hour 30 minutes	
Dan Fogel, President, Univer and Land-Grant College		resident, Association of Public	
Daniel Julius, Vice Presiden	nt, Academic Affairs, Universit	y of Alaska system, Convener	
Healthy Camp	ous Survey		

Room 14-266 10:40 AM - 12:10 PM

1 hour 30 minutes

Chris Calvert, Vice President and Senior Health Consultant, Sibson Consulting, a division of SEGAL Larry Singer, Senior Vice President, SEGAL Company, Panelist and Moderator

Views from Our Community: De-marginalizing Contingent Faculty

10:40 AM - 12:10 PM **Room 14-280**

1 hour 30 minutes

Peter D.G. Brown, Distinguished Service Professor, German, SUNY New Paltz, Executive Board member, UUP, Co-Founder & Board Member, New Faculty Majority (NFM): National Coalition for Adjunct & Contingent Equity (NCACE) Alan Trevithick, Adjunct, Anthropology/Sociology, Fordham Univ., Westchester CC; founding member, NFM: NCACE Matt Williams, Lecturer, Continuing Ed & Workforce Development, Univ. of Akron & Stark State Univ.; Chair, Univ. of Akron's PT Faculty Assoc.; founding member & VP, NFM: NCACE

Maria Maisto, Lecturer, English, Cuyahoga C.C.; President, Board of Directors, NFM: NCACE; Co-Chair, Ohio Conference AAUP State-wide committee on PT Faculty, Moderator

TUESDAY (continued)

Labor and Employment Relations Association Higher Education **Industry Council Panel: The Use and Effectiveness of Staff Councils in Institutional Governance**

10:40 AM - 12:10 PM **Room 14-285** 1 hour 30 minutes

LaMarr Q. Billups, Assistant VP, Business Policy & Planning, Georgetown University Barbara Johnson, Associate Vice President, Human Resources, University of Vermont Mary Opperman, Vice President, Human Resources, Cornell University Michael Loconto, Associate Director, Labor Relations, Harvard University, Moderator

Community College Budgets, Before and After Federal Infusion: National Assessment

Room 14-270 10:40 AM - 12:10 PM

1 hour 30 minutes

Steve Katsinas, Director, Education Policy Center, The University of Alabama Margaret Wong, President, Quinsigamond Community College-MCCC/MTA/NEA, Moderator

Workshop: New Presidents and Leaders: Collective

Bargaining Principles

10:40 AM - 12:10 PM **Room 14-269**

1 hour 30 minutes

Susan Pearson, Associate Chancellor, University of Massachusetts, Amherst Howard Bunsis, AAUP, Eastern Michigan University

Food Service Begins

12:10 PM

Luncheon Address.

Round Table: Advocacy for Higher Education at the State Level: Challenges and Opportunities

 (\mathbf{d}) 1 \mathbf{p} 0 **Break** 5 9 P 0 R 1 5 A **N** 0 \mathbf{O} P 1:30 - 3:00 PM

Room 14-220 12:30 - 1:20 PM **50 minutes** Robert C. Holub, Chancellor, University of Massachusetts, Amherst John Cavanaugh, Chancellor, Pennsylvania State System of Higher Education Paul Lingenfelter, President, State Higher Education Executive Officers (SHEEO) Craig Smith, Deputy Director, Higher Education, American Federation of Teachers, Panelist and Moderator **10 minutes** 1:20 - 1:30 PM **Concurrent Sessions** 1 hour 30 minutes 1:30 - 3:00 PM **Continuing Education and Professional Education: Collective Bargaining Issues** 1 hour 30 minutes 1:30 - 3:00 PM **Room 14-280** Kathleen Howley, Associate Vice Chancellor for Academic & Student Affairs, PA State System of Higher Education Susan Pearson, Associate Chancellor, University of Massachusetts, Amherst Michelle Gallagher, Consultant for Higher Education, Massachusetts Teachers Association/NEA Damon Davis, President, United Faculty of Florida-Broward College/UFF/FEA/AFT/NEA, Moderator Salaries and Living Wages in Tough Times: What is Possible Today? **Room 14-285** 1 hour 30 minutes 1:30 - 3:00 PM Pamela Silverblatt, Vice Chancellor, Labor Relations, City University of New York Rod Henry, President, Inter Faculty Organization, Bemidji State University, Minnesota Sandra Schroeder, President, AFT Washington, AFT Vice President, Chair, AFT Higher Education Program and Policy Council David Schneider, Professor of Communication, Saginaw Valley State University, President, Michigan Association of Higher Education/MEA/NEA

Robert Zazzali, Associate Provost, Faculty Affairs, Rowan University, Moderator

Workshop: Negotiations 102

Room 14-269

1 hour 30 minutes

1 hour 30 minutes

Tony Wildman, New York State United Teachers

Workshop: Modeling A Collaborative State Initiative

1:30 - 3:00 PM **Room 14-266**

Karen Yelverton-Zamarripa, Assistant Vice Chancellor, Advocacy and Institutional Relations, California State University Karen Stubaus, Associate Vice President, Academic Affairs, Rutgers University

Christine Domhoff, Secretary/Treasurer, National Council for Higher Education/NEA, Board Member, Ohio

Education Association

Adrienne Eaton, President, Rutgers University AAUP/AFT

Mark F. Smith, Senior Policy Analyst, Office of Higher Education, National Education Association, Moderator

Legal Issues in Higher Education (Annual Panel)

1:30 - 3:00 PM

Room 14-220

1 hour 30 minutes

Nicholas DiGiovanni, Esq., Morgan, Brown & Joy Rachel Levinson, Esq., Senior Counsel, American Association of University Professors